Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ONLINE MS 2024: Tretí zápas SR: USA - Slovensko

Online z tretieho vystúpenia slovenských hokejistov na MS 2024 v Prahe a Ostrave.

,aktualizované 

- Senickí dopravní policajti hľadajú svedkov dopravnej nehody, ktorá sa stala v sobotu (11. 5.) pri obci Moravský Svätý Ján. Krátko pred 7.00 h mal 68-ročný traktorista odbočovať na križovatke doľava.

- Izraelské veľvyslanectvo pri Svätej Stolici vyjadrilo v pondelok protest v súvislosti s vyhlásením nositeľky Nobelovej ceny za mier, ktorá vo svojom príhovore na podujatí vo Vatikáne obvinila Izrael z genocídy páchanej na Palestínčanoch v Pásme Gazy.

- Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v pondelok potvrdila, že sa zúčastní na utorkovom stretnutí o budúcnosti kohéznej politiky EÚ, ktoré pripravilo české predsedníctvo Vyšehradskej štvorky (V4). Informuje o tom spravodajca TASR.

- Pre bombovú hrozbu evakuovali v pondelok v Maďarsku celkovo sedem škôl, a to v Budapešti, ale aj mestách Segedín, Szombathely, Nyíregyháza a v obci Kulcs.

- Bývalý kazašský minister hospodárstva Kuandyk Bišimbajev bol v pondelok súdom v Astane odsúdený na 24 rokov väzenia za vraždu svojej manželky Saltanat Nukenovovej.

- V Česku zomreli ďalší dvaja pacienti nakazení čiernym kašľom. Išlo o 83-ročného muža a 79-ročnú ženu, obaja mali ďalšie chronické ochorenia. Celkom sa v ČR od začiatku roka nakazilo čiernym kašľom takmer 13.500 ľudí.

- Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárom pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

- Doterajšia intenzívna ekonomická spolupráca medzi Slovenskom a Južnou Kóreou vytvára priestorna lákanie nových kórejských firiem na Slovensko.

- Útok dronov, ktoré vypustila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), spôsobil vznik požiaru v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti. Pre agentúru Reuters to v pondelok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj, informuje TASR.

- Čína sa zameriava na svojich občanov študujúcich v zahraničí za ich politický aktivizmus, pričom niektorí z nich hlásia aj obťažovanie rodinných príslušníkov vo vlasti, oznámila v pondelok ľudskoprávna skupina Amnesty International (AI).

- Novela zákona o ochrane prírody a krajiny môže podľa starostu bratislavského Starého Mesta Mateja Vagača rozpútať "biomasaker" aj v mestách. Hovorí o ekologickej katastrofe a spúšti v podobe ubúdajúceho množstva stromov v čase klimatickej krízy.

- Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba spolu s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou navštívili v pondelok Srbsko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

- Muž šoféroval po obci Bernolákovo v okrese Senec s takmer štyrmi promile. Polícia mu vzniesla obvinenie z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

- Pri útokoch v Moskvou kontrolovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a v ruskej pohraničnom Kurskej oblasti zahynuli najmenej štyria ľudia, informovali v pondelok tamojšie úrady. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

- Európska únia sa podľa českého premiéra Petra Fialu dostala v otázke riešenia nelegálnej migrácie do polovice cesty. Migračný pakt je nedostatočným krokom, vyhlásil v pondelok pred cestou do Talianska, kde chce o tejto téme hovoriť s premiérkou Giorgiou Meloniovou.

- Ukrajinské vojenské velenie v pondelok oznámilo výmenu na poste veliteľa zodpovedného za frontovú líniu v Charkovskej oblasti. Stalo sa to po obnovení tamojšiej ofenzívy ruskej armády minulý týždeň, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Európska komisia (EK) zverejnila najnovší prieskum Eurobarometra o mládeži a demokracii, ktorý naznačil, že 64 percent mladých ľudí v krajinách EÚ a 58 percent mladých Slovákov má v úmysle ísť voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

- Armén Tigran Barseghjan sa stal podľa futbalistov pôsobiacich v kluboch Niké ligy najlepším hráčom končiaceho sa ročníka najvyššej slovenskej súťaže. Krídelník bratislavského Slovana vystriedal na tróne svojho klubového spoluhráča Vladimíra Weissa mladšieho.

- Francúzsko zaznamenalo nové investičné záväzky od zahraničných spoločností v celkovej výške viac ako 15 miliárd eur pred začiatkom samitu Choose France (Vyberte si Francúzsko). Oznámila to v pondelok kancelária prezidenta Emmanuela Macrona.